news. aarhus filmfestival lukker og slukker
Efter næsten 20 år med 100-150 film på programmet hvert år og et stort begejstret publikum igen og igen har Aarhus Filmfestival set sig nødsaget til at lukke. Festivalen kan ikke længere finde midler til at fortsætte. Læs mere
News fra Aarhus Filmfestival Mere info

dokumentarfilm.

5 Broken Cameras
Emad Burnat & Guy Davidi, Israel, Palestine 2011. Documentary, 94 min.
Netop som palæstinenseren Emad Burnat køber et kamera for at filme sin søn, starter bygningen af den israelske mur – og Burnats påbegynder et førstehånds vidnesbyrd om de daglige arrestationer, ødelæggelser af afgrøder, militære raids, beskydninger og drab, der præger livet i familien og landsbyen. Ét efter ét bliver Burnats kameraer smadret. Efter det femte giver han sine optagelser til en israelsk filminstruktør og 5 Broken Cameras bliver en film, der tilmed vinder ved den store dokumentarfilmfestival i Amsterdam.

Tirsdag 6/11 kl. 19.00 (OPENING). Øst for Paradis A.

Lørdag 10/11 kl. 17.00. Remisen.

Billetter kan bestilles her


Big Boys Gone Bananas
Fredrik Gertten, Sweden 2011. Documentary, 90 min.
I 2009 var Fredrik Geerten færdig med sin film BANANAS!* om en kulørt L.A. advokat, der kaster sig ud i en retssag om nicaraguanske bananarbejderes sygdomme og død pga. pesticider. Filmen skulle have premiere på L.A. Film Festival, men kort før fremvisningen fik Geerten besked om, at den var pillet ud af konkurrencen. Dette er gyserhistorien om et lille svensk filmproduktions­selskab mod verdens største frugtproduktionsselskab. Dole havde ét mål: BANANAS!* filmen skulle stoppes og alle midler blev taget i brug.

Søndag 11/11 kl. 12.00. Øst for Paradis A.
Billetter kan bestilles her


Let England Shake
Seamus Murphy, UK 2011. Music Video/Documentary, 53 min.
Den engelske singer-songwriter og komponist PJ Harvey invite­rede under arbejdet med sit seneste album Let England Shake fotografen Seamus Murphy til at lave musikvideoer til samtlige sange. Seamus Murphy er kendt for sine dokumentariske still ­billeder fra krigshærgede områder. Murphy fotograferede de 12 kortfilm rundt omkring i England, dogmeagtigt med kun det tilgængelige lys til rådighed og med inddragelse af still-billeder. Resultatet er et samlet værk, der kombinerer music og dokumentarfilm til en film om et land, her og nu.

Tirsdag 6/11 kl. 20.00. (Billetter kan købes i døren - Dørene åbner 19.00). Radar.


The Punk Syndrome / Kovasikajuttu
Jukka Kärkkäinen & Jani-Petteri Passi, Finland 2011. Documentary, 85 min.
En smittende hyldest til Finlands mest røvsparkende punk band, Pertti Kurikan Nimipäivät. Bandmedlemmerne, der alle er mentalt handicappede, spiller deres musik med rå attitude og masser af stolthed. Vi følger dem som professionelle musikere på deres vej fra obskure gademusikanter til et liv med  udsolgte koncerter. De skændes, de forelsker sig og de går i krise. En film om punkens essens – og en fortælling om handicappedes oprør mod det konforme. Filmen var nomineret til Nordisk Råds Filmpris og Pertti Kurikan Nimipäivät's skive blev sællert nr. 1 i Finland i sommer.

Onsdag 7/11 kl. 20.00 (FILM + KONCERT) (Billetter kan købes i døren - Dørene åbner 19.00). Radar.


Electric Signs
Alice Arnold, USA 2012. Documentary, 57 min.
En film om det topmoderne urbane landskab. Med brug af både split screen, interviews og montager af bybilleder undersøger ­filmen, hvordan digitale skilte påvirker det urbane miljø. Inspireret af filosoffen Walter Benjamin i sin voice over, tager filmens fortæller os med på en rejse gennem metropoler i øst og vest. Undervejs knytter hun forbindelser mellem lysets indflydelse på vores opfattelse og kredser om det moderne forbrugersamfunds magnetiske tiltrækningskraft.

Tirsdag 6/11 kl. 21.15. Remisen.
Billetter kan bestilles her

Torsdag 15/11 kl. 20.45. Remisen. (Media Architecture Biennale).Tea or Electricity / Le Thé ou l'Electricité
Jerome Lemaire, Belgium 2012. Documentary, 93 min.
Filmen følger indbyggerne i en lille marokkansk landsby og dens inklusion i den moderne verden. Det tager tre år at føre elektric­i­teten frem til landsbyen højt oppe i Atlasbjergene – tre timers ­vandring fra nærmeste mindre by og afskåret fra omverdenen om vinteren. Først må der bygges en vej, og det er lettere sagt end gjort. Landsbyens folk får rigelig tid til at fantasere om den nye verden, der venter dem, men ikke alle er lige enige om, at den ­bliver af det gode.

Onsdag 7/11 kl. 19.00. Øst for Paradis A.
Billetter kan bestilles her 

Søndag 11/11 kl. 14.00. Remisen.

 Billetter kan bestilles her


Back to the Square
Petr Lom, Norway, 2012. Documentary, 83 min.
Et år efter det arabiske forår er korruption og undertrykkelse stadig en del af hverdagen i Egypten. I Back to the Square følger vi fem almindelige egyptere og hører deres historier om uretfærdigheder under Mubaraks styre og tiden efter hans fratrædelse. Filmen præsenterer os for menneskene bag medieoverskrifterne og viser et Egypten, hvor censur, politivold og magtmisbrug fortsat finder sted. Men egypterne finder sig ikke længere tavst i det.
Debat: Maikel Nabil (egyptisk aktivist & blogger, Mahmood Soliman (egyptisk filminstruktør) & Stinne Lyager Bech (moderator, Amnesty International). Maikel Nabil sad fængslet, mens Back to the Square blev optaget. Derfor er det hans bror, der i filmen fortæller om hans sag. Nabil gæster Aarhus Filmfestival og diskuterer sammen med filminstruktør Mahmood Solaiman situationen for aktivister og kulturpersoner i Egypten lige nu. Hvordan agerer de i det nye Egypten, og hvilke vilkår er de underlagt? Er mulighederne for at ytre sig forbedret efter revolutionen? Debatten tager temperaturen på det nye Egypten. Debatten er arrangeret i samarbejde med Amnesty International og støttet af Center for Kultur og Udveksling.

Onsdag 7/11 kl. 21.00. Remisen.
Billetter kan bestilles her

Torsdag 8/11 kl. 16.30 (FILM + DEBAT). Øst for Paradis A.

Billetter kan bestilles her


High Tech Low Life (CPH:DOX presents)
Stephen Maing, China/USA 2012. Documentary, 87 min.
Mens det kinesiske regime forsøger at udbygge ‘The Great Firewall of China’ har den voksende censur skabt en modbølge af kinesiske mikrobloggere, der insisterer på at finde sprækkerne i internet-muren og på at rapportere fra udkanten af den officielle, kinesiske virkelighed. Selv om der er blokeret for adgangen til bl.a. YouTube, Facebook og Twitter (og for en lang liste søgeord), så lykkes det alligevel for vidt forskellige idealister som 27-årige Zola og 57-årige Tiger Temple at erobre noget af ytringsfriheden tilbage ved at rejse rundt og rapportere om lokale nyheder. Af den uønskede slags.

Søndag 11/11 kl. 14.00. Øst for Paradis A.
Billetter kan bestilles her


Birth: Maternity Journal / Nacer: Diario de Maternidad
Jorge Caballero, Spain 2011. Documentary, 83 min.
Hver dag føder hundredevis af kvinder på fødegangene på de offentlige sygehuse i Bogota, Columbia. Kvinderne er næsten alle, for det meste, alene uden følelsesmæssig opbakning. Syge­husene er overfyldte og personalet må opretholde deres rutiner, som ikke levner tid til at tage sig af kvindernes og deres familiers behov. Birth ­skildrer denne konflikt – en konflikt mellem mennesket og maskinen lige dér, hvor mennesket bliver til med hjælp fra det mekaniske.

 

Torsdag 8/11 kl. 19.00. Remisen.
Billetter kan bestilles her

Lørdag 10/11 kl. 19.00. Øst for Paradis A.
Billetter kan bestilles her


Call Me Kuchu (CPH:DOX presents)
Katherine Fairfax Wright & Malika Zouhali-Worrall, USA 2012. Documentary, 90 min.
Med et lovforslag om dødsstraf til homoseksuelle hængende over hovedet ser det sort ud for homo-aktivisten David Kuto og resten af Ugandas yderst beskedne minoritet af åbne ‘kuchus’. Men selv om han er omringet, tager han imod alle odds kampen op imod religiøs fundamentalisme, overtro og ikke mindst en aggressiv tabloid-presse. Og her starter en chokerende historie om at slås for retten til at være sig selv – lige til tragedien rammer.
Debat: Efter filmen vil Alex Katende (menneskerettighedsaktivist) og Helle Jacobsen (kampagnekoordinator, Amnesty International) diskutere situationen for homoseksuelle i Uganda og debattere filmen med publikum. Alex Katende er flygtet fra forfølgelse i Uganda. Han er homoseksuel og har været fængslet for offentligt at have kysset en mand. Efter han i fængslet blev udsat for nedværdigende seksuelle overgreb, vold og sult flygtede Alex. Nu bor han i en mindre provinsby i Danmark. I en dialog med Helle Jacobsen vil Alex fortælle sin personlige historie om livet som homoseksuel i Uganda. Helle Jacobsen har arbejdet tæt sammen med filmens hovedperson, David Kato, også under hans besøg i Aarhus i 2010. Debatten er arrangeret af Amnesty International.

Søndag 11/11 kl. 16.00 (FILM + DEBAT). Øst for Paradis A.
Billetter kan bestilles her


Shemale Snails / Pojktanten (CPH:DOX presents)
Ester Martin Bergsmark, Sweden/Denmark 2012. Documentary, 72 min.
Ester Martin Bergsmans personlige, poetiske og umiskendeligt nordiske film tager afsæt i oplevelsen af at stå udenfor de (to) officielle kønskategorier, og startede egentlig som et dokumentarisk portræt af den transkønnede forfatter Eli Leven, men udviklede sig hurtigt til en vildtvoksende, visuel fantasi, der blander intime badescener mellem forfatter og instruktør, dramatiske drømmescener i den svenske natur og frit fabulerende sekvenser – alt sammen eksekveret i krystalklare billeder, der er lige så tæt på moderne fotokunst som på film. Æterisk og skrøbeligt, men med en benhård vilje til at være sig selv.

Søndag 11/11 kl. 19.00. Øst for Paradis A.
Billetter kan bestilles her


Special Flight / Vol spécial
Fernand Melgar, Switzerland 2011. Documentary 103 min.
Papirløse indvandrere, der har arbejdet, betalt skat og stiftet familie i Schweiz frihedsberøves, mens de venter på en sidste mulighed for at få asyl. Over en periode på ni måneder følger filmen de indsatte bag detentionscentrets hegn. I dette minisamfund står på den ene side de stressede indsatte med deres frustrationer, på den anden side de privilegerede fængselsbetjente, der med overraskende stor indlevelsesevne engagerer sig i de indsattes historie og følelser. Venskaber knyttes og had luftes, spændingerne stiger dag for dag.

Torsdag 8/11 kl. 21.00. Øst for Paradis A.
Billetter kan bestilles her

Fredag 9/11 kl. 17.00. Remisen.

Billetter kan bestilles her


Dance of Outlaws / Häätanssi
Mohamed El Aboudi, Finland, Norway 2012. Documentary, 84 min.
I det patriarkalske Marocco nægtes den unge kvinde Hind offi­ciel eksistens og udelukkes af sin familie, fordi hun er blevet vold­taget. Hun har intet andet valg end at ernære sig som prostitueret og traditionel bryllupsdanser. Filmen følger hende i en periode af hendes liv, hvor hun tager kampen op for at få sin datter til­bage og sikre datteren et fødselscertifikat. Hun er bade sårbar, modig og meget bramfri i sin omgang med andre og konfrontationerne med alle de hvis velvilje, hun er afhængig af. Mod­gangen er voldsom, men Hind klør på for sin ret til at leve et værdigt liv.

Fredag 9/11 kl. 19.00. Øst for Paradis A
Billetter kan bestilles her

Lørdag 10/11 kl. 13.00. Remisen.

Billetter kan bestilles her


The Exorcist in the 21st Century (CPH:DOX presents)
Fredrik Horn Akselsen, Norway 2012. Documentary, 80 min.
Fortea er specialiseret i dæmonologi og er blandt de få eksor­cister, der officielt er godkendt af Vatikanet – og så er han en superstjerne blandt katolikker overalt i verden, hvor han rejser rundt og uddriver dæmoner – for første gang med et filmkamera i hælene. Men findes dæmonerne faktisk? Eller tjener fascinationen af det uforklarlige blot som religiøs publikumsmagnet? En film om det okkulte i et århundrede, hvor overtro har fået en renæssance.

Søndag 11/11 kl. 10.00. Øst for Paradis A.
Billetter kan bestilles her


Film Socialisme / Filme Socialismo (CPH:DOX presents)
Jean-Luc Godard, Switzerland/France 2010. Documentary, 102 min.
Patti Smith synger for døve ører og filosoffen Alain Badiou taler for ingen ombord på den luksuriøse oceanliner, der står som en flydende metafor for Europa som kunstigt paradis på direkte ­kollisionskurs med virkeligheden. Jean-Luc Godards seneste film står allerede som et af det 21. århundredes væsentligste værker, og er et babylonisk essay i ord(spil), billeder og lyd over den vestlige civilisations aktuelle tilstand, der snarere end et lineært ­argument er en opfordring til en kritisk tænkning. Kort sagt: en film i ­tænkende billeder.

 

Søndag 11/11 kl. 21.00. Øst for Paradis A.
Billetter kan bestilles her


Still from "5 Broken Cameras".

Still from “Big Boys Gone Bananas“.

Still from "Call Me Kuchu".


Still from “Film Socialisme“.

aarhus filmfestival · godsbanen · skovgaardsgade 3-5 · 8000 aarhus c · denmark · tel +45 6013 3468 · mail@aarhusfilmfestival.dk · www.aarhusfilmfestival.dk                                            
RSS Film-feed fra AOA.dk
| More